6974638962 Μιαούλη 70, Γλυφάδα aggvergi@yahoo.gr
hero image

 

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΡΓΗ
Ψυχολόγος Νότια Προάστια Αττική
_______

Ομαδική θεραπεία

 

Στην ομαδική ψυχοθεραπεία οι συνεδρίες πραγματοποιούνται με μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων και με συντονιστές έναν ή δύο ψυχοθεραπευτές. Σκοπός της ομαδικής ψυχοθεραπείας είναι να βοηθήσει τα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα να κατανοήσουν τις συναισθηματικές τους δυσκολίες, να διαπιστώσουν τον τρόπο που διαχειρίζονται τα εμπόδια που βιώνουν, και να επεξεργαστούν νέους τρόπους πιο ευέλικτους ή αποτελεσματικούς στις προσωπικές τους επιδιώξεις. Η ομαδική ψυχοθεραπεία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Αρχικά, η σχέση μεταξύ των συμμετεχόντων σε αυτό το είδος θεραπείας είναι πολύ σημαντική. Το άτομο είναι μέρος μιας ομάδας που δεσμεύεται και κινείται προς την αλλαγή και ο καθένας δεσμεύεται να αλλάξει για τον εαυτό του.
Έτσι, το μέλος της ομάδας αισθάνεται ότι αλληλοϋποστηρίζεται και δεν κρίνεται εντός της ομάδας.


Κατά την ομαδική διαδικασία, τα μέλη αλληλεπιδρούν ελεύθερα, δίνουν και λαμβάνουν ανατροφοδότηση και στήριξη. Αυτό τους βοηθάει στο να αναγνωρίσουν ασυνείδητες ακόμα ανάγκες κι επιθυμίες, και να αλλάξουν τα μοτίβα που ακολουθούσαν ως τώρα στη ζωή τους, εξαιτίας των οποίων κατέληγαν να σαμποτάρουν άθελά τους τις σημαντικές τους σχέσεις. Το μεγάλο πλεονέκτημα της ομαδικής διαδικασίας είναι ότι επιτρέπει και ενθαρρύνει την επεξεργασία των προαναφερθέντων μοτίβων συμπεριφοράς στο «εδώ και τώρα», καθώς η συνθήκη της ομαδικής ψυχοθεραπείας προσομοιάζει στην πραγματικότητα ως προς τους τρόπους που οι άνθρωποι σχετίζονται μεταξύ τους.

Οτιδήποτε μας ενοχλεί στους άλλους μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε περισσότερο τον δικό μας εαυτό.

 

"Η μοναχικότητα δεν έρχεται με το να μην έχεις ανθρώπους γύρω σου, αλλά από το να μην σου δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνήσεις τα πράγματα τα οποία είναι σημαντικά για εσένα, ακόμα και εάν αυτά δεν είναι αποδεκτά από τους άλλους." (Jung)